Högkvalitativa texter till riktigt bra priser!

3 intressanta fakta om troféer

Att vinna en trofé eller statyett är mångas dröm. Du kämpar, svettas och tävlar för att nå första platsen. Väl uppe på prispallen får du ta emot det eftertraktade idrottspriset. Publiken jublar, alla strålkastare är riktade mot dig. Du blickar ut över folkhavet och känner hur hjärtat fortfarande bultar av anspänningen, adrenalinet och nu av känslan att ha vunnit.

Alla idrottare delar nog denna dröm. Vissa av dem som tävlar professionellt får förr eller senare kliva upp och ta emot sitt pris, men för många förblir det en dröm.

Vi har här samlat tre intressanta fakta om troféer och pokaler som vi tänkte dela med oss av.

1. FIFA-pokalen har stulits två gånger

Den berömda originalversionen av FIFA-pokalen, som också kallas för Jules Rimet, stals fyra månader innan VM i England 1966. Sju dagar senare hittades den inlindad i tidningspapper i en förort till London av en hund som hette Pickles. Värre var det 1983. Då stals trofén för andra gången. Den förvarades då bakom skottsäkert glas i Rio de Janeiro. Trots det lyckades tjuvarna bryta sig in. Fyra män dömdes i sin frånvaro men pokalen återfanns aldrig igen, förutom foten. Troligtvis smälte tjuvarna ner pokalen för att kunna sälja det guld som den bestod av.

2. Ett glas mjölk som idrottspris?

Bilsporttävlingen Indianopolis 500 är världens äldsta större biltävlingsevenemang. Vinnaren får sitt namn inristat i den enorma pokalen, som med andra ord är en vandringspokal. Man får alltså inte behålla den när man vinner tävlingen. Däremot får varje vinnare en flaska mjölk. Varför då? undrar du säkert. Jo, det hela började 1936 då vinnaren bad organisatören om ett glas mjölk efter att ha vunnit. Hans mamma hade gett honom tipset att dricka mjölk om sommaren eftersom det var nyttigt. För att hedra sin mor och hennes goda råd bad han därför om ett glas mjölk efter att ha vunnit. För dagens Indianopolis 500 är det en perfekt möjlighet för sponsorerna inom mjölkindustrin att synas.

3. Mexikanska pokaler

trofeer och statyetter

När de mexikanska mästerskapen i tennis hålls tar pokalen en stor plats, bokstavligt talat. De manliga deltagarna vinner ett gigantiskt päron som pokal. De kvinnliga mästerskapen i samma turnering får istället en gigantisk tennisboll. Möjligen mer logiskt, men knappast särskilt smakfullt det heller. Den gemensamma nämnaren är att både kvinnor och män dessutom får bära en gigantisk mexikansk hatt. Underhållande verkar det i varje fall vara!