Högkvalitativa texter till riktigt bra priser!

Hur mycket blod har man i kroppen?

Lite fakta till dig som gillar frågesport och allmänbildning. Visst är det intressant att ta reda på hur kroppen fungerar. Särskilt om du är någon som ger blod kanske du har vissa frågor gällande vilka olika blodgrupper det finns och hur lång tid det tar för kroppen att återigen bilda blodet efter att du har gett blod. Kanske är du dessutom intresserad av hur mycket blod som finns i våra kroppar och hur mycket som kan förloras innan det blir farligt. Dessa frågor och fler kommer vi att besvara nedan, så fortsätt att läsa för att ta reda på: Hur mycket blod har man i kroppen?

Mängden blod i en vuxen kropp

Som vuxen människa består ungefär 7 % av din vikt av blod. Med andra ord har du 4,2 liter blod inom dig om du väger 60 kg. Det är när du förlorar cirka 15 % av ditt blod som kroppen börjar blir påverkad på så vis att din puls ökar och att du blir blek. Det finns flera olika blodgrupper: A, B, AB och 0 (som även kan skrivas som O) Det är den förstnämnda blodgruppen som är vanligast här i vårt avlånga land medan de allra ovanligaste är AB och B.

Hur mycket blod du har råd att förlora

Med det ovannämnda sagt: finns det någon exakt siffra gällande hur mycket blod du kan förlora innan du dör? Det enkla svaret är ”nej”. Det finns flera aspekter som spelar roll när det kommer till hur mycket blod du kan förlora, men vanligtvis är det möjligt att förlora två liter utan att det påverkar dig permanent.

Om du är någon som nyligen har gett blod kan det ta upp till en månad innan din kropp har återgått till sin normala blodmängd. Ibland tar det dock enbart två veckor, men det kan variera från individ till individ.