Högkvalitativa texter till riktigt bra priser!

Hur mycket tjänar en pilot?

Är du intresserad av att börja arbeta som pilot? Det här kan utan tvekan vara ett spännande och givande jobb, men utöver själva upplevelsen är givetvis också lönen en viktig komponent. För att ta reda på ungefär hur mycket du kan förvänta dig att tjäna som pilot ska vi nedan titta på vad en genomsnittslön är för både mindre och mer erfarna piloter.

Vad en pilot tjänar

Det är sällan som man omedelbart blir kapten, utan du kommer sannolikt att börja som en andrepilot. Här brukar ingångslönen ligga på omkring 300 000 kronor per år, men det kan variera ganska rejält. Medan en biträdande pilot brukar ha en lön på 25 000 kronor i månaden är det annat som gäller för de mer erfarna piloterna.

En erfaren pilot som arbetar för ett budgetflyg såsom Easyjet kan förvänta sig lite över 320 000 kronor per år medan de stora bolagen kan förse sina piloter med miljontals kronor i lön varje år. Att bli pilot är en ganska lång och krävande process, men om man har lång erfarenhet och jobbar för ett välkänt företag kan det verkligen komma att löna sig.

Medellönen för piloter ligger på ca 75 000 kr i månaden.

Det som påverkar lönen

Det är främst pilotens erfarenhet och flygbolagets budget som bestämmer vad lönen ligger på. När man talar kring erfarenhet handlar det om timmarna då du har flugit ett flygplan. Ju fler timmar du har desto bättre kommer din lön sannolikt att bli samtidigt som du får chansen att flyga de större flygplanen.

Som tidigare nämnt kan lönen även påverkas av flygbolaget som du jobbar för. Ett stort och välkänt bolag med mycket pengar har möjligheten att betala ut mer lön än bolagen som står för budgetflyg. När allt kommer till kritan är det mycket arbete som krävs för att bli pilot, men imponerande belöningar väntar.