
Att driva ett eget företag är en dröm för många svenskar. Genom att driva sin egen verksamhet slipper man i mångt och mycket att vara beroende av andra.
Det ger även en helt annan frihet än en vanlig anställning. Samtidigt tar man en betydligt större risk som företagare. Även företag med en bra affärsidé kan hamna i en sits där likviditeten inte är vad den borde.
För många av dessa svenska företag kan ett företagslån vara lösningen. Men även för företag som går bra kan det finnas anledning att skaffa finansiering genom ett företagslån.
Företagslån för expandering
En stor del av de svenska bolag som tar ett företagslån gör detta i syfte att expandera verksamheten. Företaget går bra och är redo att ta nästa steg. I många fall krävs det extern finansiering för att få det kapital som krävs för att genomföra en expandering.
Man kan behöva köpa in nya tillgångar, man kanske ska förvärva ett annat bolag eller helt enkelt genomföra andra investeringar för att få företaget att växa än mer.
Ett företagslån kan i denna situation vara lämplig om man vill behålla sitt ägande. Med ett företagslån slipper du dela med dig av ägandet vilket är fallet om du exempelvis tar in kapital utifrån.
Har ditt företag en god likviditet så kan du dessutom komma undan med en lägre ränta när du lånar pengar.
Företagslån för nystartade företag
En annan situation som kan kräva ett företagslån är uppstarten. Många startups i Sverige behöver kapital för att komma igång. Kan man då inte som privatperson låna ut pengarna till bolaget så krävs det pengar utifrån.
Ett alternativ är att vända sig till det statligt ägda bolaget ALMI som kan hjälpa till med både lån och affärsutveckling.
Men då riskerar du en högre ränta samt att du måste kunna visa upp en genomarbetad affärsplan, projektplan samt en budget. Ett enklare alternativ är då att ansöka om ett företagslån till nystartat företag.
Dålig likviditet
Även en dålig likviditet kan göra att man som ägare måste ansöka om ett lån till företaget. Som många företagare känner till så är det av yttersta vikt att verksamheten flyter på och att de löpande utgifter som finns kan betalas.
En dålig likviditet kan även existera hos företag som går bra. Vissa verksamheter är till exempel säsongsbetonade vilket gör att likviditeten är dålig under vissa tider på året för att sedan bli bättre igen. Då kan ett företagslån eller en checkkredit vara en lösning.
Oavsett vad syftet till ett företagslån är så är det alltid bäst att jämföra olika lån innan du tar ett beslut. Du bör även se över hur räntor och avgifter ser ut så att du med säkerhet vet att företaget klarar av att återbetala skulden i tid.