Högkvalitativa texter till riktigt bra priser!

Världens största teleskop

Från Galileo Galileis lilla stjärnkikare med konkavt och konvext glas till enorma superkonstruktioner som kan se planeter i galaxer hundratals ljusår bort. Teleskopens historia är riktigt intressant och den når ständigt nya höjder. Vi vet att astronomer inte använder små kikare längre, men vilket är egentligen världens största teleskop och exakt hur stort är det?

Galileo Galileis

Världens största teleskop byggs på jorden

Världens största teleskop ligger i Cerro Armazones i Chiles Atacamaöken. Här ute i öknen är det ypperligt väder för stjärnskådande. Faktum är att astronomerna kan skåda himlen 320 nätter per år.

Konstruktionen är så pass stor att den ännu inte är slutförd. Detta trots att bygget har pågått sen maj 2017. Invigningen av teleskopet förväntas ske 2027, alltså tio år efter det att bygget påbörjades. Det säger något om hur stort och avancerat det är.

Teleskopet kallas för ELT, Extremely Large Telescope. Det kommer att ha en spegel med en diameter på 39 meter som samlar in 100 000 00 mer ljus än ett mänskligt öga. Det finns stora förhoppningar om att nya spännande upptäcker ska göras om galaxer när det äntligen står färdigt. Det ska bland annat studera supermassiva svarta hål och den mörka energi som finns i universum.

Läs mer om teleskop på Teleskopguide.se.

Det största spegelteleskopet som är i bruk

Om du vill veta vilket som är världens största spegelteleskop som faktiskt är i bruk så får vi istället vända blickarna mot Gran Telescopio Canarias. Som du hör på namnet så ligger konstruktionen på Kanarieöarna, närmare bestämt på en vulkantopp vid La Palma på Gran Canaria.

Det är ett reflektorteleskop som drivs av ett spanskt astrofysiskt forskningsinstitut. Det har varit i bruk sedan 2009. Teleskopet har en spegel som består av 36 sexkantiga mindre speglar och den mäter 10,4 meter i diameter.

Världens största teleskop i rymden

Det är inte bara på jorden som vi har byggt teleskop, utan det finns även mäktiga konstruktioner i rymden som hjälper våra astronomer. Världens största teleskop i rymden kallas för James Webb. Det tog 25 år från ritning till färdig konstruktion, men nu svävar det runt i omloppsbanan.

Ute i rymden kan den här mäktiga mackapären mäta infrarött ljus, oavsett hur svagt det är. Med hjälp av ljuset kan den sen undersöka andra planeters atmosfär. Inte i vår eget solsystem, utan i solsystem många ljusår bort.

James Webb skickades upp i rymden i december 2021 och det tog en hel månad innan det nådde sin omloppsbana. Det ger oss en hint om hur långt bort den svävar. Förhoppningsvis ska James Webber ge oss svar på om det finns något liv i universum bortom jorden.

Kinas superteleskop – världens största radioteleskop

Även Kina har superteleskop som är helt ofattbart stort. Konstruktionen blev färdigställd 2016 och mäter 500 meter i diameter. Det är ett radioteleskop med en enorm skål som samlar in data. Namnet är FAST, vilket står för Five hundred meter Aperture Spherical Telescope.

Den 500 meter breda skålen ska hjälpa forskarna att studera mörk materia. Dessutom ska det bidra till forskningen om utomjordiskt liv.